Uitleg en geschiedenis van de Jive

Geplaatst op 11-06-2019

Wat maakt deze dans herkenbaar? Wat is typisch, onderscheidend of kenmerkend?

Snelle, pittige dans met na twee slow passen twee opeenvolgende snelle chassées, de tweede in de omgekeerde richting van de eerste. De danspartners doen dit in spiegelbeeld.

Voorbeelden:

Such a night - Elvis Presley
Candyman – Christina Aguilera
Rock around the clock – Bill Haley

‘Jive’ is slang voor belachelijk, kinderachtig. Jev zou in het West Afrikaanse Wolof en in slang ook (o.a.) staan voor misleidend spreken.

De te winnen prijs bij wedstrijden rond 1880 bij het dansen was vaak een cake, vandaar dat hij ook Cake Walk genoemd werd.

De muziek werd Ragtime genoemd. In Amerika wordt hij na 1920 meestal Swing genoemd. In Groot-Brittannië Boogie, Boogiewoogie of Jive. In Europa werd hij een beetje als vulgair en vies beschouwd, ook door Alex Moore. De benaming werd aanvankelijk in pejoratieve zin toegepast op een bepaalde wilde dansstijl van de jeugd, die echter de term overnam als vaste benaming voor haar dansen.

De Jive zou wortels hebben tot bij de Semiole Indianen (Florida). Het is een Latijns-Amerikaanse dans en is rond 1940 ontwikkeld uit de " Jitterbug", hiervoor ontdaan van alle acrobatische elementen. Jitterbug wordt na 1950 ook vaak Jive geheten en in Europa nog steeds frequent Boogie genoemd. Naast Jazz, Rock 'n Roll en de Jitterbug hebben ook de Bebop en de American Swing hun invloeden gehad.

De Jive staat bekend om zijn snelle en opzwepende muziek.

Jive stamt uit de Noord-Amerikaanse getto’s. Na 1940 veroverde hij samen met de geallieerde troepen het westen onder de naam jitterbug. Jive werd de algemene term voor de Lindy hop, de Jitterbug, Shag, Shag Hop, Rock 'n Roll, Boogiewoogie en de Bebop. De muziek was swing, maar niet langer glad en gepolijst. Hij werd later de Rock'n Roll. Eind jaren '50 bereikte de dans zijn huidige stijl. De Boogiewoogie is een variant erop.

De meeste figuren worden gedanst op basis van 6 tellen, met twee halve tellen S,S, QQQ-QQQ. Enkele figuren als de link-and-wip worden op 8 tellen gedanst. Sommige figuren worden als paar gedanst, andere (gedeeltelijk) solo. Bepaalde scholen of stijlen werken veel met kicks, andere benadrukken het gebruik van de heupen.

De houding is losser in vergelijking met andere latin-dansen zoals Chachacha, Rumba of Paso Doble.

De Jive wordt gedanst op een ritme van 44 (soms vertraagd tot 32) maten per minuut.

Je moet er een goede conditie voor hebben. Of je krijgt er een goede conditie van. Je kunt je er echt in uitleven.

Als een Jive te snel wordt, kan je er allicht beter Quickstep op dansen. Bij een Jive zouden de accenten op de tellen 2 en 4 zitten, bij een Quickstep op 1 en 3. Bij Quickstep hoort een swing. Dit wil zeggen dat er triolen worden gespeeld. Een maat wordt onderverdeeld in 3 en lijkt daardoor versneld gespeeld als vb. 1 -2/3 - 1/3 - 1 - 2/3 - 1/3. (3/3den samen vormen één tel).

Een trage Jive kan een fijne Lindy hop zijn.

Terug naar Blog pagina

 

Bron: DansFans

Link: DansFans

Deel dit bericht:

Nieuws

 • Voordelig en gezellig dansen!

  Kom gezellig en voordelig dansen bij Davora! Word voor €40 per p...

  Lees meer
 • Gratis proefles stijldansen

  Op dinsdagavond 30 augustus wordt vanaf 19.00 uur weer een vrijblijvende,&nbs...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Danslessen

  Danslessen

  Deze worden verzorgd door een professionele en enthousiaste leraar, Erik van Raam met zijn assistente Monique ....

  Lees meer
 • Evenementen

  Evenementen

  Davora organiseert regelmatig dansavonden en bals om alle stijldansen en af en toe een line dance, in een ........

  Lees meer
 • Danspartner gezocht

  Danspartner gezocht

  Wil je graag bij Davora komen dansen, maar heb je geen danspartner? Mogelijk bieden wij uitkomst.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.